انواع نمای ساختمان و نحوه شستشوی صحیح هر کدام

شستشوی انواع نمای ساختمان، نماشویی انواع نما

معرفی انواع نماهای ساختمان و نحوه شستشوی صحیح و اصولی هر کدام، روش نماشویی انواع نمای ساختمان را در ادامه خواهید دید در ادامه با ما همراه باشید.

انواع روش های نماشویی برای نماهای مختلف

از سیمان، بتن، سنگ، شیشه، کامپوزیت و آجر برای ساخت نمای ساختمان استفاده می‌کنند. انواع نماهای ساختمانی بر اثر بارش برف و باران و ذرات آلاینده موجود در هوا به مرور زمان کثیف و جرم گرفته می‌شوند‌. این آلودگی‌ها به بافت داخلی نما نفوذ کرده و در دراز مدت باعث تخریب نما خواهد شد. شستشوی نمای ساختمان برای زیبایی ساختمان و افزایش استحکام نما ضرورت دارد و به روش‌های مختلفی اجرا می‌شود.

روش مناسب شستشو بر اساس جنس نما، ارتفاع سازه و استحکام بنا انتخاب می‌شود. در این مقاله روش‌های مختلف نماشویی انواع نماهای ساختمانی را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

واترجت Waterjet

از دستگاه واترجت برای شستشوی اولیه نما استفاده می‌کنند. این دستگاه به برق سه فاز شهری و شبکه آب متصل می‌شود و آب را با فشار و سرعت معینی به سطح نما می‌پاشد. جریان پر سرعت آب لکه‌ها و جرم‌های سطحی نما را از بین می‌برد و سطوح را براق و تمیز می‌کند. رعایت فاصله مناسب واترجت تا ساختمان و استفاده از جریان آب زاویه دار به جای جریان مستقیم آب از نکات مهم استفاده از روش واترجت محسوب می‌شوند.

سندبلاستSandblast

برای از بین بردن رسوبات و لکه‌های سرسخت نما از روش سندبلاست کمک می‌گیرند. برای انجام این روش از ذرات ریز ماسه و سیلیس استفاده می‌کنند. این سنگ‌های معدنی ریز را  در دستگاه سندبلاست می‌ریزند و با سرعت و فشار مشخصی به سطح نما می‌پاشند‌. جریان مداوم و متناوب ماسه و سیلیس مانند سمباده عمل کرده و سطح نما را ساب می‌زنند. این کار باعث حذف تمام رسوبات و جرم‌های ماندگار روی نما می‌شود و سطحی صاف و صیقلی ایجاد خواهد کرد. این روش شستشو محدودیت دارد و برای تمام نماها قابل اجرا نمی‌باشد‌.

اسیدشویی Pickling

برای شستشوی سطوحی که با روش سندبلاست و واترجت تمیز نمی‌شوند یا امکان اجرای این روش‌ها را ندارند از روش اسیدشویی استفاده می‌کنند. اسیدشویی روشی موثر و قوی برای جرم‌زدایی سطوح است و برای اکثر نماهای ساختمانی قابل اجرا می‌باشد.

برای اسیدشویی از محلول‌های اسیدی با درصد خلوص مختلفی استفاده می‌کنند. درصد خلوص اسید به میزان آلودگی و جنس سطوح بستگی دارد و بر این اساس تعیین می‌شود. اسیدها جرم‌ و آلودگی سطوح را در خود حل می‌کنند. پس از این مرحله، سطوح اسیدشویی شده را به خوبی می‌شویند تا تمیز و براق شوند‌.

روش شستشوی انواع نماهای ساختمانی

مهم‌ترین عامل انتخاب روش شستشو جنس نما می باشد. سطوح بتنی، سیمانی، شیشه‌ای، سنگی و آجری هرکدام به شیوه‌ای خاص و مناسب نماشویی می‌شوند.

در ادامه به بررسی روش مناسب شستشوی هر کدام از نماهای ساختمانی می‌پردازیم.

نمای سنگی

یکی از رایج‌ترین انواع نماهای ساختمانی، انواع سنگ‌های ساختمانی می‌باشند. سنگ‌های مرمر، تراورتن و گرانیت کاربرد گسترده‌ای در نمای ساختمان‌‌ها دارند. سطوح سنگی صاف و براق هستند و جذابیت زیادی به ساختمان می‌دهند‌. شستشوی سنگ‌ها باید به دقت و با هدف حفظ براقی و صافی سطوح انجام شود. برای نماشویی سنگ‌ها این نکات باید مدنظر قرار بگیرند.

نماشویی نمای سنگی، شستشوی سنگ نما

نوع سنگ

سنگ‌هایی که به عنوان نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند از نظر قیمت در رده‌های مختلفی هستند. برای انتخاب روش مناسب نماشویی به نوع سنگ توجه کافی داشته باشید. روش‌های نامناسب شستشو ممکن است باعث تغییر رنگ و کدر شدن سطوح سنگی شوند.

وضعیت استحکام سنگ

سطوح سنگی مقاومت بسیار بالایی دارند اما به مرور زمان و بر اثر عوامل جوی دچار خط و خراش‌های سطحی و گاهی عمیق می‌شوند. نفوذ آب و آلودگی به این منافذ باعث پوسیدگی داخلی سنگ‌ها و کاهش استحکام آن‌ها می‌شود. برای انتخاب روش مناسب شستشوی نمای ساختمان به وضعیت استحکام سنگ‌ها توجه داشته باشید و روشی مناسب با دوام سنگ‌ها انتخاب نمایید. انتخاب روش‌های قدرتمند نماشویی برای سنگ‌های سست و پوسیده باعث تخریب آن‌ها می‌شود و آسیب جدی به نما می‌رساند.

انتخاب مواد و روش مناسب نماشویی

با توجه به نوع سنگ و مقاومت سطوح سنگی روش مناسب شستشوی نما ساختمان انتخاب خواهد شد‌. شستشوی سنگ مرمر با واترجت و شوینده‌های مخصوص انجام می‌شود و باعث براقی و صافی سطوح مرمری خواهد شد.

سنگ‌های گرانیت و تراورتن به راحتی سنگ مرمر تمیز نمی‌شوند و باید از روش‌های دیگری مانند سندبلاست برای شستشوی این سطوح کمک گرفت‌. گرانیت و تراورتن سطح ناهموار و ناصافی دارند و جرم و آلودگی‌های عمیقی روی این سطوح ایجاد می‌شود. تمیز کردن این رسوبات عمیق تنها با استفاده از دستگاه سندبلاست و پاشش ذرات سیلیس و ماسه به  عمق سنگ‌ها، امکان پذیر خواهد بود.

نمای شیشه ای

نمای شیشه‌ای یکی از انواع نماهای ساختمان مدرن و جذاب به شمار می‌آید و در بسیاری از ساختمان‌های تجاری و تعدادی از ساختمان‌های مسکونی اجرا می‌شود‌. شستشوی نمای شیشه ای برای حفظ تمیزی و زیبایی ساختمان و افزایش نورگیری پنجره‌ها ضرورت دارد.

شستشوی نمای شیشه ای، نماشویی شیشه

انتخاب روش مناسب

از انواع شیشه برای ساخت نمای شیشه‌ای استفاده می‌کنند. شیشه‌ها استحکام بالایی در برابر ضربه و فشار ندارند و به روش‌های معمول نماشویی قابل شستشو نیستند. به عنوان مثال شستشوی نمای شیشه ای با روش سندبلاست ممکن است به سطوح شیشه‌ای آسیب برساند و باعث ایجاد خط و خش یا حتی شکستگی روی شیشه شود. برای گردگیری اولیه سطوح شیشه‌ای از واترجت با فشار مشخص استفاده می‌کنند.

نماشویی شیشه معمولا با ابر، اسفنج و تی لاستیکی انجام می‌شود. برای شستشوی سطوح شیشه‌ای در ساختمان‌های مرتفع از راپل کار کمک می‌گیرند.

سطوح شیشه‌ای زیبا و جذاب هستند اما به سرعت لکه‌دار و کثیف می‌شوند و زیبایی و براقی اولیه خود را از دست می‌دهند‌. برای رفع این مشکل نماشویی شیشه باید در فواصل زمانی منظم و کوتاه انجام شود. البته در نماشویی شیشه می‌توان با استفاده از محلول‌های نانو سرعت کثیف شدن سطوح شیشه‌ای را کاهش داد. برای این کار سطح شیشه را با لایه نازکی از مواد نانو می‌پوشانند. مواد نانو ترکیبات قدرتمندی هستند و در مقابل رطوبت، انواع آلودگی‌ها و نورخورشید مقاومت بالایی دارند. سطوحی که با مواد نانو پوشانده شده‌اند به راحتی کثیف و لکه‌دار نمی‌شوند و گرد و غبار را جذب نمی‌کنند. استفاده از مواد نانو در شستشو نمای شیشه ای باعث می‌شود سطوح شیشه‌ای برای مدت زمان بیشتری صاف، تمیز و براق باقی بمانند و این مسئله در ساختمان‌های تجاری، اهمیت زیادی دارد.

نمای چوبی

در بعضی از ساختمان‌ها مانند رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌ها از چوب برای ساخت نما و حتی دکوراسیون داخلی استفاده می‌کنند. در بعضی از شهرهای شمالی  نمای چوبی کاملا متعارف و رایج می‌باشد. در شستشوی نمای چوبی باید به شیوه‌ای خاص و با دقت کافی انجام شود. در نماشویی چوب به این موارد توجه کافی داشته باشید.

شستشوی نمای چوبی، نماشویی نما چوب

سرعت شستشو

رطوبت از مهم‌ترین عوامل تخریب سطوح چوبی می‌باشد. برای محافظت از الیاف چوب،  نماشویی چوب باید در کمترین زمان انجام شود و پس از شستشو، سطوح چوبی با سرعت بالایی خشک شوند. رعایت این نکات از پوسیدگی چوب بر اثر نماشویی پیشگیری می‌کند.

روش شستشو

معمولا از الیاف ترموود برای ساخت سطوح چوبی استفاده می‌کنند. این الیاف در برابر شوینده‌ها مقاومت چندانی ندارند و آسیب می‌بینند. نماشویی چوب بهتر است با دستگاه واترجت انجام شود. این روش مناسب‌ترین و ایمن ترین روش نماشویی چوب محسوب می‌شود. مزیت استفاده از دستگاه واترجت برای نماشویی چوب، سرعت بالای این دستگاه می‌باشد.

تقویت سطوح چوبی

سطوح چوبی در برابر رطوبت و نور خورشید مقاومت چندانی ندارند. برای تقویت سطوح چوبی و افزایش مقاومت آن‌ها در برابر رطوبت می‌توان از مواد رزین یا جلادهنده در نماشویی استفاده کرد. برای این کار پس از نماشویی و خشک شدن تقریبی سطوح با استفاده از ترکیبات رزین یا روغن‌های جلادهنده سطح چوب را می‌پوشانند. این مواد عایق رطوبت و گرما بوده و از نمای چوبی در برابر نفوذ رطوبت و آلودگی محافظت می‌کنند‌. این کار باعث درخشندگی و براقی بیشتر نمای چوبی و افزایش عمر مفید آن خواهد شد.

زمان مناسب برای نماشویی چوب

همانطور که گفتیم سطوح چوبی نباید برای مدت زیادی مرطوب باقی بمانند و باید پس از نماشویی به سرعت خشک شوند. در این شرایط بهتر است نماشویی چوب در روزهای گرم و آفتابی انجام شود.

جهت اطلاعات بیشتر در مورد بهترین زما نماشویی به شما پیشنهاد میکنیم که مقاله بهترین زمان شستشوی نما ساختمان را مطالعه نمایید.

نمای آجری

استفاده از آجر در نمای ساختمان قدمتی دیرینه دارد. آجر به دلیل بافت خاصی که دارد رطوبت و آلودگی هوا را جذب می‌کند و پس از مدتی کدر و جرم گرفته خواهد شد. برای نماشویی آجر به این نکات توجه کنید.

شستشوی نمای آجری، نماشویی آجر نما

تنوع روش ها

سطوح آجری به روش‌های مختلفی قابل شستشو هستند. نماشویی آجر ممکن است با یک روش یا با ترکیب چند روش نماشویی انجام شود. به عنوان مثال برای نماشویی سطوحی که جرم و رسوب زیادی دارند از هر دو روش‌ واترجت و سندبلاست استفاده می‌کنند. برای این کار ابتدا با روش واترجت گرد و خاک و آلودگی‌های سطحی آجرها را تمیز می‌کنند. پس از شستشوی اولیه، با استفاده از دستگاه سند بلاست و جریان متناوب ماسه و سیلیس سطح آجرها را سمباده می‌زنند تا تمام جرم‌ها و رسوبات سطح آجر حذف شود. در نهایت با استفاده از شوینده‌های مخصوص سطح آجرها را می‌شویند تا صاف و براق شود.

وضعیت استحکام آجر

در صورتی که نمای آجری عمر زیادی داشته باشد باید از روش‌های ویژه‌ای برای نماشویی آجر کمک گرفت. آجرها به مرور زمان رطوبت و آلودگی هوا را جذب می‌کنند. این رطوبت بر اثر گرمای محیط خشک شده و رسوبات آهکی از خود به جای می‌گذارد. شوره، سفیدک و رسوبات آهکی روی آجرهای قدیمی به وفور مشاهده می‌شود. ممکن است نماشویی این آجرها همراه با استفاده از مواد نانو یا ترکیبات رزین انجام شود تا مقاومت آن‌ها در برابر رطوبت و آلودگی‌ها افزایش پیدا کند.

انتخاب روش مناسب نماشویی آجر

برای انتخاب روش مناسب نماشویی نمای آجری باید به وضعیت استحکام آجرها توجه کافی داشت و از روش‌های متناسب با شرایط نمای آجری، استفاده کرد.

نمای کامپوزیت

در سال‌های اخیر استفاده از نمای کامپوزیت گسترش داشته است. سهولت طراحی کامپوزیت، جذابیت و قیمت مناسب آن از دلایل رواج نماهای کامپوزیتی عنوان می‌شوند. برای شستشوی نمای کامپوزیت به این موارد توجه داشته باشید.

شستشوی نمای کامپوزیتی، نماشویی کامپوزیت نما

زمان مناسب نماشویی کامپوزیت

نماشویی کامپوزیت نباید در روزهای گرم و در ساعات اوج گرما انجام شود. کامپوزیت نوعی ورق نازک آلومینیومی می‌باشد و تابش نور خورشید به شدت آن را گرم می‌کند. در این شرایط به علت سرعت بالای تبخیر نمی‌توان نماشویی کامپوزیت را به خوبی انجام داد.   علاوه بر این گرمای بیش از حد ورق‌های کامپوزیت امکان نماشویی دستی نمای کامپوزیت را سلب خواهد کرد.

روش نماشویی کامپوزیت

استفاده از دستگاه واترجت روشی مناسب و موثر برای نماشویی کامپوزیت به شمار می‌آید. برای شستشوی لکه‌ها و آلودگی‌های سطحی کامپوزیت از ابر و تی استفاده می‌کنند. نماشویی دستی کامپوزیت با استفاده از شوینده‌های بسیار ملایم و اسفنج‌های نرم انجام می‌شود. در نهایت تمام آلودگی‌های سطح نما با تیغه لاستیکی تی به خوبی تمیز و جمع خواهد شد.

برای تمیز کردن لکه‌های سرسخت و رسوبات نمای کامپوزیت از واترجت استفاده می‌کنند.در این روش آب با فشار و سرعت مشخصی و به صورت غیرمستقیم به سطح نما پاشیده می‌شود. این کار تمام لکه‌ها و جرم‌های عمیق کامپوزیت را از بین می‌برد و باعث صافی و براقی نمای کامپوزیت خواهد شد.

منع استفاده از شوینده ها

استفاده از شوینده‌های قوی یا ترکیب چند شوینده برای نماشویی کامپوزیت اصلا توصیه نمی‌شود‌. این کار ممکن است باعث خوردگی، رنگ رفتگی یا تغییر رنگ ورق کامپوزیت شود‌. بهتر است نماشویی کامپوزیت بدون استفاده از شوینده‌ها انجام شود و در صورت ضرورت استفاده، از شوینده‌های ملایم و ضعیف استفاده کنید.

پیش از نماشویی ساختمان به این نکات توجه کنید

نماشویی ساختمان مزایای زیاد و قابل توجهی دارد که در مقالات قبلی به آن پرداختیم‌. برای استفاده از این مزایا نماشویی باید درست و حرفه‌ای انجام شود‌.

نماشویی حرفه‌ای و اصولی مستلزم رعایت نکاتی است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم‌.

تفاوت روش شستشو در نماهای مختلف

نماهای مختلف به شیوه‌های مختلف نماشویی می‌شوند و نمی‌توان تمام نماها را با یک روش نماشویی کرد. برای انتخاب روش مناسب نماشویی از خدمات شرکت‌های معتبر نماشویی استفاده کنید. در مجموعه‌های معتبری مانند شرکت نماشویی تهران ساب کارشناسان مجربی مشغول به کار هستند که به راحتی می‌توانند روش  مناسب نماشویی ساختمان شما را تشخیص دهند.

حساسیت سطوح

بعضی از سطوح حساسیت بالایی دارند و نیاز به روش‌های ویژه‌ای برای نماشویی خواهند داشت.‌ به عنوان مثال نماشویی سطوح چوبی و شیشه‌ای باید با رعایت نکات ویژه و اضافه‌ای انجام شود.

تنظیم سرعت و فشار مناسب

در روش سند بلاست و واترجت باید فشار و سرعت دستگاه، متناسب با استحکام نمای ساختمان و میزان جرم و آلودگی نما تنظیم شود.

استفاده مناسب از شوینده ها

انتخاب نوع شوینده‌ به جنس نما و میزان کثیفی آن بستگی دارد. بعضی از سطوح مانند کامپوزیت  مقاومت مناسبی در برابر شوینده‌های قوی ندارند و در صورت استفاده نامناسب از شوینده‌ها، آسیب جدی می‌بینند.

بعضی از سطوح لکه‌های مقاوم و رسوبات ضخیم دارند و باید با مواد اسیدی یا شوینده‌های قوی جرم زدایی شوند.

بعضی از سنگ‌های ساختمانی در تماس با شوینده‌ها دچار لکه‌ و رنگ رفتگی می‌شوند و به سختی قابل ترمیم هستند.

محدودیت استفاده از مواد اسیدی

شوینده‌های اسیدی جرم زدایی فوق‌العاده ای دارند و سطوح را به خوبی تمیز می‌کنند. این ویژگی باعث شده است افراد کارنابلد برای تمیزی و جرم زدایی هر نمایی از مواد اسیدی استفاده کنند. این کار به شدت اشتباه بوده و باعث بروز مشکلات جدی برای سطوح حساس خواهد شد. به عنوان مثال سطوح شیشه‌ای، کامپوزیت و چوبی اگر در معرض شوینده‌های اسیدی قرار بگیرند آسیب جدی می‌بینند و حتی ممکن است کاملا تخریب شوند.

استفاده از تجهیزات مناسب نماشویی

نماشویی نیاز به تجهیزات مناسب و کافی دارد. انواع مواد شوینده، تی لاستیکی، ابر و اسفنج نرم، ماسک و دستکش محافظ، طناب و کلاه ایمنی از مهم‌ترین تجهیزات نماشویی محسوب می‌شوند‌.

رعایت اصول ایمنی در نماشویی

نماشویی حرفه‌ای ساختمان مستلزم رعایت اصول ایمنی شخصی و محیطی می‌باشد. موارد زیر از مهم‌ترین نکات ایمنی نماشویی به شمار می‌روند.

  • استفاده از کمربند مخصوص و طناب باکیفیت در نماشویی با طناب و راپل
  • استفاده از ماسک مناسب به منظور محافظت از ریه‌ها در برابر گازهای متصاعد شده از شوینده‌های قوی و مواد اسیدی
  • استفاده از دستکش برای کار با شوینده‌های قوی و اسیدی
  • پیچ و رولپلاک کردن سنگ‌ها و آجر‌های نما در صورت نیاز
  • اتصال ایمن و مناسب دستگاه نماشویی به برق سه فاز شهری و شبکه آب

چند پرسش و پاسخ مهم در مورد نماشویی

در ادامه سوالات متداول در زمینه نماشویی و پاسخ آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

دلیل ضرورت نماشویی ساختمان چیست؟

نماشویی ساختمان به این دلیل ضرورت دارد که آلودگی و جرم‌های روی نما علاوه بر کاهش زیبایی ساختمان به کاهش عمر مفید ساختمان نیز منجر خواهد شد.

نمای کثیف و جرم گرفته ظاهر زشت و زننده‌ای به ساختمان می‌دهد‌. علاوه بر این نفوذ آلودگی و رطوبت به عمق سطوح باعث پوسیدگی داخلی سنگ، بتن یا آجر می‌شود و پس از مدتی آن‌ها را تخریب خواهد کرد.

می‌توان گفت نماشویی ساختمان برای حفظ زیبایی و ارزش ساختمان، برای ترمیم ایرادات ظاهری نما و برای حذف عوامل تخریب‌گر نما ضرورت دارد.

شستشویی سطوح شیشه ای چه مشکلاتی دارد؟

سطوح شیشه‌ای با چالش‌های زیادی در شستشو مواجه هستند. نماشویی شیشه باید در هوای مناسب انجام شود در غیر این صورت به دلیل سرعت زیاد تبخیر اب و شوینده‌ها، نماشویی با موفقیت انجام نخواهد شد و سطح شیشه پر از لکه و آلودگی باقی خواهد  ماند.

شستشوی اولیه شیشه با دستگاه واترجت و در فشار و سرعت مشخصی انجام می‌شود.

برای شستشوی پنجره‌هایی که در ارتفاع بالایی قرار دارند از طناب و راپل استفاده می‌کنند.

استفاده از اسفنج نرم، شوینده‌های ملایم و روزنامه روشی مناسب و مجرب برای نماشویی شیشه محسوب می‌شود‌.

کدام سطوح محدودیت استفاده از مواد شوینده دارند؟

سطوح چوبی و کامپوزیت نباید در معرض شوینده‌های قوی قرار بگیرند. شوینده‌های قوی و اسیدی به نمای چوبی و کامپوزیت آسیب جدی می‌‌رسانند و ممکن است باعث خوردگی، پوسیدگی یا تغییر رنگ این سطوح  شوند‌.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *